Капибара, або водосвинка є найбільшим гризуном у світі. Цей гризун може вирости до розмірів великої собаки, дорослі особини важать близько 50 кг і в довжину досягають 1,5 метрів. Зовні капибара схожа на бобра, але не має хвоста, її шкура покрита щетинистою шерстю бурого кольору з рудуватим відтінком.

Особливість життя найбільших у світі гризунів

Найбільший у світі гризун вміє чудово плавати і пірнати, так як між пальцями на його лапах є плавальні перетинки. На суші капибара досить неповоротка і повільна, однак якщо її налякати, то біг цього гризуна перетвориться на величезні блискавичні стрибки. Живуть ці гризуни в екваторіальній частині Південної Америки, воліють лісисту місцевість поблизу річок. Зазвичай вони селяться невеликими групами по 10-20 особин, у складі кожної зграї обов'язково є найголовніший самець, 5- самок з дитинчатами і пару самців, які знаходяться в підпорядкуванні. Досить часто ці самці виганяють з зграї ватажком, після чого їм доводиться жити окремо.


Спілкуються між собою члени зграї за допомогою своєрідного гавкаючого звуку, свисту і клацань.

Основними ворогами капібар на суші є ягуари, а у воді алігатори. Харчуються вони водоростями, корою і травою. Добувати їжу з легкістю можуть як вдень, так і вночі. Самки цього виду гризунів раз на рік народжують від 3 до 8 дитинчат, які дуже швидко починають самостійне життя. Період вагітності у капібар триває близько 3-х місяців.

Багато мисливців вважають м'ясо капібар вкрай смачним, внаслідок чого чисельність найбільших гризунів у світі стрімко зменшується. Деякі ловлять цих звірів для того, щоб приручити. Спіймані капібари дуже швидко стають ручними, звикають до людини і можуть навіть дружити з собаками. Люди, які тримають цих гризунів як домашніх вихованців, відзначають, що вони володіють найдивовижнішим, ласкавим і лагідним характером.